Buizerd jongen (Scheveningse bosjes 2014)

In 2014 vond ik een buizerdnest in een park vlakbij mijn huis. Het nest zat in een hoge naaldboom en was nagenoeg onzichtbaar vanaf de weg. Het enige wat de aanwezigheid van het nest verried waren de af en aan vliegende ouderdieren. Mijn foto’s beginnen dan ook allemaal op het moment van uitvliegen van de jongen. De twee jongen hielden zich voor een paar weken in de buurt van het nest op. Op een zaterdagmiddag reed ik langzaam met mijn auto door het park en zag één van de jongen laag in een boom zitten vlak bij de weg. Doorgaans zijn buizerds zeer schuwe dieren maar in een auto zijn ze vaak redelijk te benaderen. Jonge buizerds kennen deze schuwheid nog niet echt en mijn auto stond dan ook amper 5 meter bij het jong vandaan. Het jong had me niet door en begon zijn verenkleed te fatsoeneren en om zich heen te roepen. Na ongeveer een half uur kwam een ouderdier aangevlogen en ‘nam’ het jong met zich mee het bos in. Een week later zag ik beide jongen hoog in de lucht cirkelen geplaagd door wat meeuwen. Dit is het laatste wat ik ooit van ze gezien heb.

Onderstaand is het koppel welke deze jongen hebben geproduceerd. Het lichte dier is het vrouwtje en is zeer schuw, slechts heel vroeg in de ochtend laat ze zich zien en altijd maar heel even. In 2014, 2015 en 2016 heb ik dit koppel kunnen volgen waarbij ze steeds twee jongen per jaar voortbrachten.

I love fools' experiments. I am always making them.

Charles Darwin